Syreskader

Du påvirker dine tænder hele dagen gennem alt, hvad du indtager – både mad og drikke. Og udsætter du dine tænder for meget syre hver dag, risikerer du at opbygge syreskader på dine tænder og miste sundt tandvæv.

Det er vigtigt at vide, at tænderne over tid kan vise tegn på normalt fysiologisk slid. Hos Haderslev Tandklinik kan vi vurdere, om dit slid er normalt, eller om det skyldes syreskader. Har du mistanke om, at du har syreskader på dine tænder, så kan det behandles. Det vigtige er at få identificeret omfanget og få lagt en plan for, hvad der skal til for at få udbedret skaderne. Det hjælper vi dig med hos Haderslev Tandklinik.

Syreskader tænder behandling hos tandlæge

Bestil tid

Du kan booke online eller via telefon på 74 52 43 03.

Vi glæder os til at byde dig velkommen på klinikken.

Hvad er syreskader på tænderne?

Hvor huller i tænderne (caries) opstår, når sukker og bakterier danner syre på tænderne, som kan nedbryde emaljen, skyldes syreskader på tænderne primært, at man indtager syreholdige produkter, f.eks. sodavand, energidrikke, juice, saftevand og frugt, eller får mavesyre op i munden, enten som opkastning eller gastrisk refluks (”sure” opstød af mavesyre). Syreskader vil også kunne påvirke emaljen, og i alvorlige tilfælde helt fjerne emaljen fra tanden. Når emaljen er væk, kan den ikke gendannes, og det kræver derfor omfattende behandling for at gendanne tændernes funktion og udseende.

Ifølge Tandlægeforeningen lider én ud af syv voksne danskere af syreskader i moderat eller alvorlig grad. Og data viser, at problemet nok kun bliver større i fremtiden, fordi unge i endnu højere grad har synlige syreskader på tænderne, som følge af et stort forbrug af sodavand og energidrikke.

Har du tydelig syreskade på tænder så besøg vores tandklinik

Hvordan kan syreskader behandles?

Hos Haderslev Tandklinik vil vi altid starte med en konsultation, hvor vi vurderer sundhedstilstanden i din mund. Hvis uheldet er ude, får vi tilset skaderne og omfanget af disse.

Hvis syreskaderne er på et tidligt stadie – med små for skader eller fordybninger på tændernes overflader og tyggeflader – kan vi komme med råd og vejledning til, hvordan skaderne ikke udvikler sig til det værre. På dette stadie vil du med alt sandsynlighed ikke kunne hverken se eller mærke syreskaderne, og det kan derfor være svært for dig selv at opdage. Derfor vil vi anbefale, at du får en tandlæge til at vurdere, om du har øget risiko for syreskader.

I moderate tilfælde kan vi behandle med en forsegling (plastfacader), fluelak eller små flydninger. Dog anbefales det, at de disse behandlinger foretages i kombination med, at du forsøger at undgå mad og drikke, der skader dine tænder.

Er dine syreskader omfattende og alvorlige – hvor dine tænders tyggeoverflader er blevet gullige og flade eller med store fordybninger på de bagerste tænder – vil det være nødvendigt med en omfattende behandling med f.eks. kroner eller større tandfyldninger. Og har du syreskader samtidig med, at du skærer tænder om natten, er det sandsynligt, at vi vil anbefale en bideskinne for at minimere slitage på dine tænder.

Resultatet af alle behandlinger vil altid afhænge af, hvor flittig du er til at følge vores råd omkring kost og livsstil, der er den primære årsag til dine syreskader.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge syreskader på dine tænder?

Som nævnt vil vi altid starte med en konsultation, hvor vi vurderer sundhedstilstanden i din mund og har en samtale om din generelle sundhed, kost og livsstil. Her vil vi kunne foretage en vurdering af, om du har øget risiko for at udvikle syreskader.

Hvis vi ikke finder tegn på, at du har øget risiko for syreskader, vil du med ro i sindet kunne vende tilbage til dine kostvaner. Ser vi derimod grund til at vejlede grundet øget risiko for syreskader på dine tænder, vil vi ud fra en samtale kunne sammensætte en individuel anbefaling ud fra én eller flere af nedenstående råd:

  • Begrænsning af forbruget af sodavand, energidrikke, saft og juice – og drik i stedet produkter med et højt calciumindhold som vand eller mælk.
  • Indtag de syrlige drikke sammen med mad.
  • Skyl ikke de syrlige væsker rundt i din mund.
  • Skyl munden med vand, når tænderne har været udsat for noget surt.
  • Børst ikke tænder efter indtag af sure produkter, da de gør tænderne ”bløde” i overfladen.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge. En tandlæge kan løbende vurdere din munds sundhed.
  • Brug en tandpasta med tinfluorid, som kan beskytte dine tænders overflade.
  • Søg læge, hvis du døjer med sure opstød.

Syreskader og tandlægeskræk?

Hvis du har tandlægeskræk eller frygter behandlingen, så kan vi berolige dig med, at vi slår os på at tilbyde behandlinger, der tager højde for tandlægeskræk, så du får den bedste oplevelse mulig under omstændighederne. Vi har f.eks. vores egen narkoselæge, som kan tilbyde sedering under en eventuel behandling. Sedering er en mildere form af narkose, hvor du fortsat vil være ved bevidsthed. Det er en god mulighed for dig, der er bange for behandlingen.

Det er ikke sikkert, du får behov for bedøvelse under forløbet, men muligheden er din sikkerhed for, at du nok skal få en god oplevelse hos Haderslev Tandklinik. Kontakt os for at høre mere om sedering eller behandling af syreskader.

Er du interesseret i at læse mere om vores andre behandlinger?