Tandbyld

Har du mistanke om, at du har en tandbyld? Så er det vigtigt, at du reagerer og får den behandlet. Jo før tandbylden opdages og behandles, jo større sandsynlighed er der for, at du undgår yderligere komplikationer og ekstra tid i tandlægestolen.

Hos Haderslev Tandklinik har vi stor erfaring med at behandle tandbylder, og vi hjælper dig effektivt med at få bugt med tandbylden – både med at fjerne betændelsen og med at finde årsagen til tandbylden. Er uheldet ude, er du altid velkommen til at kontakte os her. Ønsker du en hurtigere behandling, kan du altid ringe og høre om mulighederne for at få fremskudt din behandling.

Hvad er en tandbyld?

En tandbyld opstår i dødt væv omkring tænder eller tandkødslommer, hvor der er bakterier til stede. Når bakterierne formerer sig i dødt væv, dannes der betændelse, og der kan opstå tandbylder. Hvis en tandbyld ikke bliver behandlet, vil den vokse sig større, og på et tidspunkt vil der gå hul i bylden, og betændelsen vil sive ud i munden, hvilket kan forårsage yderligere komplikationer. Derfor er det vigtigt at få behandlet bylden i tide og finde årsagen til tandbylden, da du ellers kan risikere, at tandbylden kommer igen.

Hvorfor får man en tandbyld?

Tandbylder kan opstå hos os alle, uanset hvor godt vi passer på tænderne. Nogle er dog mere udsat end andre. Personer, der har et nedsat immunforsvar, sukkersyge eller dårligt vedligeholdte tænder har større chance for at udvikle tandbylder.

En tandbyld kan opstå på grund af:

  • Tandrodsbetændelse: Hvis en tandnerve er død. En tandbyld kan opstå efter en rodbehandling eller tandudtrækning, hvis ikke alle bakterierne er blevet fjernet.
  • Paradentose (parodontose): Hvis dele af tandens støttevæv er dødt. Parodontose starter med tandkødsbetændelse, som kan brede sig til knoglen, tænderne sidder fast i.
  • En fremfrembrydende tand: Hvis en frembrydende tand ikke kan komme frem. Det kan for eksempel være, hvis der ikke er plads til en visdomstand.

Symptomer ved en tandbyld

Der kan være flere tegn på, at du har en tandbyld. Først vil du opleve milde smerter, men efter nogle dage vil tandbylden vokse sig større, hvilket kan være meget smertefuldt. De mest almindelige symptomer ved en tandbyld i munden er følgende:

  • Rødme
  • Hævelse
  • Feber
  • Dunkende smerter
  • Ømhed ved synkning

Har du mistanke om, at du har en tandbyld, bør du få den behandlet omgående og opsøge din tandlæge. Det er især vigtigt, hvis du får det dårligt, får feber eller oplever ømhed ved synkning eller under kæben. Hos Haderslev Tandklinik kan vi hjælpe dig med behandling af tandbylder, og vi har stor erfaring med at behandle netop dette.

Har du brug for akut tandlægehjælp uden for vores åbningstider, kan du bestille en tid hos tandlægevagten her.

Hvordan behandles en tandbyld?

Målet med behandlingen er at fjerne infektionen og finde frem til årsagen. Først og fremmest vil tandlægen foretage en nærmere undersøgelse – enten ved brug af almindelige tandinstrumenter eller ved at tage et røntgenbillede. I nogle tilfælde kan det være med til at slå årsagen til tandbylden fast. Behandlingen vil nemlig afhænge af, hvad der er årsagen til tandbylden.

Hvis der er opstået en tandbyld, gælder det om hurtigst muligt at fjerne betændelsen, så det ikke spreder sig og danner yderligere betændelse. Det gøres ved at skære hul på bylden, så den brister, og der skabes frit afløb for bylden. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at lægge et dræn, så betændelsen ikke spreder sig i blodet, da det kan have alvorlige konsekvenser. Et dræn er et lille plastikrør, som sørger for, at betændelsen kan løbe ud. I de fleste tilfælde får patienten penicillin både før og efter behandlingen, som kan bidrage til at slå infektionen helt ned.

Det er muligt selv at behandle en tandbyld ved at prikke hul på bylden med en steriliseret nål eller lignende. Vi anbefaler dog altid, at du opsøger din tandlæge, hvis du vil være sikker på, betændelsen ikke spreder sig, og for at finde frem til årsagen til tandbylden. Selvom tandbylden er bristet, kan det være nødvendigt med yderligere behandling for at sikre, at betændelsen er helt fjernet. En umiddelbar lindring af symptomerne bør nemlig ikke forveksles med, at tandbylden er helt væk.

Hvad kan jeg gøre for at undgå at få en tandbyld?

Hvis du vil undgå at få en tandbyld, er det bedste, du kan gøre, at sørge for du har en god mundhygiejne, og at du får et regelmæssigt tandeftersyn hos din tandlæge. Børst tænderne to gange dagligt og husk at bruge tandtråd. På den måde forebygger du huller i tænderne (caries), tandsten under tandkødsniveauet (paradentose) og derved også tandbylder.

Det er vigtigt, at du regelmæssigt går til tandlæge, så du forebygger tandproblemer. En tandrensning kan være med til at forebygge, at der opstår en tandbyld. Hos Haderslev Tandklinik sørger vi for, at du får den rette behandling. Kontakt os, hvis du ønsker at høre nærmere eller bestille en tid.

parodontose - Tandlaege kolding