Flækket tand

En flækket tand kan ske for alle mennesker. Der kan være mange forskellige grunde til, at din tand er flækket, men hvis du har en flækket tand, bør den blive behandlet hurtigst muligt. Det giver nemlig bakterierne fri mulighed for at trænge ned i knoglen, hvilket kan skade tænderne yderligere.

Det er vigtigt, at der bliver taget hånd om din mundhygiejne og tændernes tilstand, så du bør altid gå til tandlæge, så snart problemet opstår.

Årsager til flækkede tænder

Både sunde og skadede tænder kan flække. Hvis du er uheldig, kan du ved et fald eller et stød mod munden flække en tand. Det kan være ubehageligt, når det sker, men ofte er en flækket tand ikke smertefuldt i det lange løb. Dog bør du alligevel søge hjælp hurtigst muligt.

Din tand kan også flække, fordi en gammel fyldning har påvirket tanden og har fået den til at give efter ved at flække. Tandfyldninger, der får tænder til at flække, er ofte i kindtænderne, da disse er brede og flade. Men det er dog ikke kun ved kindtænder, der kan opstå problemer. Fortænder og hjørnetænder kan også flække. Uanset om du har en flækket kindtand eller en flækket fortand, så kan en professionel tandlæge afhjælpe problemet.

Flækket tand gør ondt på patient hos tandlæge

Hvad er symptomerne på en flækket tand?

En flækket tand kan være svær at opdage, da man ofte ikke kan mærke, at der er en revne i tanden. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomer, der kan indikere, at tanden er flækket. Det oftest forekommende symptom på en flækket tand er, at det gør ondt i tanden/tandområdet, når du tygger i hård mad. Det kan for eksempel være popcornkerner eller sej mad.

Du bør opsøge en tandspecialist, som kan undersøge din tand og stille den rette diagnose. Hvis du, på baggrund af symptomer såsom smerter ved tygning, har mistanke om, at din tand er flækket, så er det tilrådeligt, at du kontakter os hurtigst muligt for at bestille en tid, så vi kan stille en diagnose og behandle din flækkede tand. Da kindtænder har flere rødder, er det muligt, at vi kan redde den resterende del af tanden, hvis dens rod er stærk nok.

 

Flækket tand – hvad gør man?

Da en flækket tand ikke blot er æstetisk, men også udgør en helbredsrisiko, er det vigtigt at få skaden behandlet. Når du kommer til en fysisk konsultation på vores tandlægeklinik, kan vi kigge på den specifikke flækkede tand og derefter vurdere, hvordan behandlingen skal foregå.

Hvis der blot er slået en flig af tanden, kan behandlingen formentlig blot bestå i, at vi laver en plastfyldning. Men hvis det er en omfattende tandskade, kan det være nødvendigt at fjerne resten af tanden og i stedet indsætte et implantat. I nogle tilfælde vil vi kunne redde noget af tanden, hvis det drejer sig om en knækket kindtand.

Flækket tand hvad gør man og symptomer

Indtil du kommer til tandlæge for at få behandlet din flækkede tand, er der nogle ting, du selv kan gøre. Hvis det er et stort stykke, der er knækket af, kan du gemme tandstykket og putte det i et glas mælk.

Det kan være, at vi kan redde den del, der er knækket af og sætte den fast igen. Undgå også gerne at udsætte tanden for yderligere pres ved at spise meget hårde ting.

Priser på behandling af flækket tand

Prisen på at få behandlet en flækket tand afhænger helt af, hvordan tanden er flækket, og hvor meget det drejer sig om. Det er ikke muligt for os at komme med en konkret pris, før vi har konsulteret dig og vurderet den flækkede tand.

Er du interesseret i at læse mere om vores andre behandlinger?