Bløder det fra dit tandkød, når du har børstet tænder? Så har du højst sandsynlig tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse er som udgangspunkt ikke en alvorlig tandsygdom, men alligevel er det vigtigt, at du opsøger din tandlæge, da det kan udvikle sig og skabe yderligere komplikationer.
Hos Haderslev Tandklinik har vi mange års erfaring med behandling af tandkødsbetændelse. Vi hjælper dig med at komme tandkødsbetændelsen til livs og lave forebyggende behandlinger. Vi tager udgangspunkt i din situation og hjælper dig med at få dit tandkød sundt igen. Du er velkommen til at kontakte os her.

Hvad er tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse er en betændelse i tandkødet omkring tænderne, og det opstår som regel på grund af dårlig mundhygiejne. Når tandkødet er betændt, vil det blive hævet og rødligt, og det vil det føles ømt. Hvis ikke tænderne bliver holdt rene, vil der komme belægninger på tænderne, hvilket skyldes bakterier på tænderne og langs tandkødsranden. Belægninger kaldes også plak, som kan udvikle sig til tandsten, hvis ikke det bliver fjernet, og det vil være en stor irritation for tandkødet.
Mange oplever at have tandkødsbetændelse på et tidspunkt i deres liv, og at det er et tilbagevendende problem i perioder, hvor mundhygiejnen ikke er god nok. Hvis du af og til døjer med tandkødsbetændelse, bør du få foretaget en tandrensning noget oftere.

Bestil tid
Du kan booke online eller via telefon på 74 52 43 03.
Vi glæder os til at byde dig velkommen på klinikken.
Hvorfor får man tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse opstår på grund af bakterier, der er i madrester. Hvis ikke disse bakterier bliver fjernet fra tænderne, kan du få tandkødsbetændelse. De mest almindelige risikofaktorer er følgende:
- Dårlig mundhygiejne
- Rygning og andre former for tobak
- Hyppig indtagelse af sukkerholdige mad- og drikkevarer
Derudover har du større risiko for at udvikle tandkødsbetændelse, hvis du har et nedsat immunforsvar, sukkersyge, er gravid eller på grund af medicinpåvirkninger.
Symptomer på tandkødsbetændelse
Et af de første symptomer på tandkødsbetændelse er, at du bløder fra tandkødet. Hvis du gør det, når du børster dine tænder, har du sandsynligvis tandkødsbetændelse. Du kan faktisk også have tandkødsbetændelse, selvom du ikke mærker noget til det.
Hvad gør man ved tandkødsbetændelse?
Tandlægen vil typisk foretage en grundig tandrensning, hvor både bløde og hårde belægninger på tænderne vil blive fjernet. Alt efter hvor graden af tandkødsbetændelse, vil tandlægen også tage røntgenbilleder, som vil kunne vise, om knoglen omkring tænderne har taget skade. Derudover vil tandlægen give dig en grundig instruktion i god mundhygiejne.
Formålet med at behandle tandkødsbetændelse er at fjerne betændelsen og undgå, at betændelsen breder sig. Det er vigtigt at få behandlet tandkødsbetændelse, hvis du vil undgå yderligere komplikationer. Hvis ikke betændelsen bliver stoppet, er der risiko for, at betændelsen vil brede sig til knoglen og udvikle sig til parodontose.
Du bør derfor huske at få et regelmæssigt tandlægetjek og få fjernet belægninger på tænderne, hvilket i sidste ende vil spare dig for at skulle bruge ekstra tid i tandlægestolen. Udover tandlægetjekket, skal du lægge en ekstra indsats i at forbedre din mundhygiejne.

Hvordan undgår jeg tandkødsbetændelse?
Hvis du vil udgå at udvikle tandkødsbetændelse, bør du sørge for at forbedre din mundhygiejne. Det gør du først og fremmest ved at børste tænder to gange dagligt (både morgen og aften) og ved at anvende tandtråd og tandstikker. Du er nødt til at supplere tandbørstningen med tandtråd, da tandbørstning alene ikke er nok til at fjerne de mest genstridige bakteriebelægninger.
Hvis du oplever bødninger, når du børster tænderne, bør du være ekstra opmærksom og gøre dig umage med at huske tandbørstningen og tandtråden. Ofte kan du forbedre din mundhygiejne, hvis du bruger en elektrisk tandbørste.
Tandkødsbetændelse forebygges ved at fjerne belægninger på tænderne. Udover din egen indsats, bør du regelmæssigt få et tjek og en tandrensning hos din tandlæge, hvilket sænker risikoen for at udvikle betændelse i tandkødet. Selvom du gør dig umage med at børste tænderne, er det umuligt at fjerne alle bakteriebelægningerne selv, og det vil kræve et besøg hos tandlægen.
Derudover bør du kvitte cigaretterne, hvis du er ryger og vil undgå at få tandkødsbetændelse.
Er tandkødsbetændelse farligt?
Som udgangspunkt er tandkødsbetændelse ikke en alvorlig tandsygdom, så længe det bliver behandlet, og det ikke udvikler sig. Ubehandlet tandkødsbetændelse kan derimod skabe store skader i din mund og udvikle sig til parodontose. Forskellen på tandkødsbetændelse og parodontose er, at tandkødsbetændelse er betændelse i tandkødet, og parodontose er betændelse i det omkringliggende væv, der støtter tanden. Hvis ikke parodontose bliver behandlet, vil der opstå dybe tandkødslommer og betændelsen vil brede sig til knoglen under tanden. Dette kan resultere i løse tænder og hæmme evnen til at tygge, og det kan til sidst medføre tab af tænder.
Hvis du får behandlet tandkødsbetændelse, og det ikke har udviklet sig til parodontose, vil dit tandkød ikke tage varig skade. Når belægningerne bliver fjernet, og tænderne holdes rene, vil tandkødet blive sundt igen.
Hos Haderslev Tandklinik får du en effektiv og tryg behandling af tandkødsbetændelse. Kontakt os, hvis du ønsker rådgivning, eller du vil bestille tid til en undersøgelse.