Stop med at skære tænder

Skærer du tænder? Rigtig mange mennesker skærer tænder – især om natten. Faktisk er det op mod 50% af alle voksne og ca. en tredjedel af alle børn, der på et eller andet tidspunkt har oplevet at skære tænder. Det er altså et almindeligt problem. Det er også helt almindeligt, at man ikke selv ved det, hvis man skærer tænder. Det sker nemlig oftest om natten, og ofte er det ens sengepartner, der fortæller en, at man holder vedkommende vågen op natten, fordi man skærer tænder. Det har det nemlig med at afgive en høj og ret ubehagelig lyd.

Mange opdager, at de skærer tænder, fordi de oplever forskellige symptomer, eller fordi deres tandlæge opdager, at deres tænder bliver slidt på en bestemt måde. Der er dog også mange mennesker, der skærer tænder uden, at det er et problem for dem selv eller deres partner.

Hvis du døjer med at skære tænder og har brug for behandling, er du velkommen til at kontakte os og bestille en tid.

Hos Haderslev Tandklinik har vi mange års erfaring med at behandle patienter mod tænderskæren. Ellers kan du læse videre og blive klogere på, hvad det vil sige at skære tænder, hvad symptomerne er, og hvad man kan gøre for at behandle det.

Stop med at skære tænder

Bestil tid

Du kan booke online eller via telefon på 74 52 43 03.

Vi glæder os til at byde dig velkommen på klinikken.

Hvad er det at skære tænder?

Det at skære tænder kaldes også for bruxisme. Når man skærer tænder, bevæger man kæberne frem og tilbage, mens man presser dem hårdt mod hinanden. Man kan også lave det, der kaldes et tandpres. Her presser man kæberne hårdt mod hinanden uden at bevæge kæberne. Det kan være lige så problematisk for tandsættet og give nogenlunde de samme symptomer som tænderskæren.

Man skærer oftest tænder om natten, hvor man ikke aktivt kan kontrollere sine muskler. Der er dog også mennesker, som skærer tænder om dagen, men her er det lettere at fange og stoppe bevidst.

Hvorfor skærer man tænder?

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor der er nogle mennesker, der skærer tænder om natten. Der er dog mange bud på det. Ofte er der sandsynligvis tale om en blanding af flere årsager. Dog ved man, at det primært skyldes noget i centralnervesystemet, og det kan blive påvirket af forskellige parametre. Disse er blandt andet medicin, koffein og nikotin, ligesom det kan påvirkes af psykologiske faktorer.

Eksperter placerer det at skære tænder om natten mellem en slags søvnforstyrrelse eller dårligt søvnmønster og et ganske almindeligt bevægelsesmønster. Det kan være på grund af stress eller medicin, eller nogle dårlige vaner man har. Der er også nogle som mener, at tænderskæren skyldes, at kæbemusklerne ikke er helt tilfredse med det sammenbid man har, og derfor forsøger at flytte biddet, når man sover. På den måde, kommer tænderne til at skære frem og tilbage mellem yderstillingerne.

Som tidligere nævnt er det meget svært at finde ud af præcis, hvorfor man skærer tænder, men hvis du oplever, at det er et problem, bør du kontakte din tandlæge, og så kan I sammen kigge på det og finde en løsning.

Det skal nævnes, at det oftest er ganske ufarligt at skære tænder, og at der er mange mennesker, der gør det. Det kan dog også resultere i gener og slid, hvorfor det er en god idé at få det undersøgt.

Få hjælp med at stoppe med at skære tænder bideskinne

Symptomer på tænderskæren

Der kan være mange forskellige symptomer på, at man skærer tænder om natten. Ofte vil det være ens tandlæge, der lægger mærke til det, fordi det giver nogle karakteristiske slidmærker på tænderne. Faktisk kan man slide sine tænder så meget ned, at det gør alvorligt skade på tandsættet.

Man kan også opleve at have ondt i muskulaturen omkring kæben og i hovedet. Det skyldes, at man presser kæberne kraftigt sammen, mens man skærer tænder, og det belaster muskulaturen her.

Hvordan ved du, om du skærer tænder?

Eftersom de fleste mennesker skærer tænder om natten, kan det være svært at vide, om man også selv gør det. Der er dog en række symptomer, du kan være opmærksom på, da disse som regel er tegn på, at man skærer tænder. Disse er:

  • Nakkespændinger og hovedpine
  • Smerter ved kindbenene og kæbemusklerne
  • Smerter i ører og ansigt
  • Knæklyde fra kæbeleddene
  • Slid på dine tænder
  • En susen for øret

Du bør desuden være opmærksom på, om du ofte føler dig træt, når du vågner om morgenen, og altså sjældent er frisk og veludhvilet. Kan du nikke genkendende til dette eller ét af de andre ovenstående symptomer, bør du kontakte os og bestille en tid.

 

Behandling mod at skære tænder

Man kan afhjælpe problemet med at skære tænder om natten ved at få lavet en bideskinne, som man skal sove med. Bideskinnen er lavet af hård akryl og gør, at tænderne ikke kan bide sammen. På den måde aflaster de kæbemusklerne, og de sørger for, at tænderne ikke bliver belastet af det hårde pres og slid, når man skærer tænder. Man vil oftest kunne mærke en forskel indenfor et par uger, hvor man har sovet med skinnen.

Er du interesseret i at læse mere om vores andre behandlinger?