Stop med at skære tænder

Skærer du tænder? Rigtig mange mennesker skærer tænder – især om natten. Faktisk er det op mod 50% af alle voksne og ca. en tredjedel af alle børn, der på et eller andet tidspunkt har oplevet at skære tænder. Det er altså et almindeligt problem.

Det er også helt almindeligt, at man ikke selv ved det, hvis man skærer tænder. Det sker nemlig oftest om natten, og ofte er det ens sengepartner, der fortæller en, at man holder vedkommende vågen op natten, fordi man skærer tænder. Det har det nemlig med at afgive en høj og ret ubehagelig lyd.

Mange opdager, at de skærer tænder, fordi de oplever forskellige symptomer, eller fordi deres tandlæge opdager, at deres tænder bliver slidt på en bestemt måde. Der er dog også mange mennesker, der skærer tænder uden, at det er et problem for dem selv eller deres partner.

Hvis du døjer med at skære tænder og har brug for behandling, er du velkommen til at kontakte os og bestille en tid. Hos Haderslev Tandklinik har vi mange års erfaring med at behandle patienter mod tænderskæren. Ellers kan du læse videre og blive klogere på, hvad det vil sige at skære tænder, hvad symptomerne er, og hvad man kan gøre for at behandle det.

Hvad er det at skære tænder?

Det at skære tænder kaldes også for bruxisme. Når man skærer tænder, bevæger man kæberne frem og tilbage, mens man presser dem hårdt mod hinanden. Man kan også lave det, der kaldes et tandpres. Her presser man kæberne hårdt mod hinanden uden at bevæge kæberne. Det kan være lige så problematisk for tandsættet og give nogenlunde de samme symptomer som tænderskæren.

Man skærer oftest tænder om natten, hvor man ikke aktivt kan kontrollere sine muskler. Der er dog også mennesker, som skærer tænder om dagen, men her er det lettere at fange og stoppe bevidst.

Hvorfor skærer man tænder?

Man ved ikke rigtig, hvorfor man skærer tænder. Der er dog mange bud på det. Ofte er der sandsynligvis tale om en blanding af flere årsager.

Nogle forskere mener, at grunden til, at man skærer tænder, kan skyldes et dårligt søvnmønster. Det kan være på grund af stress eller medicin, eller nogle dårlige vaner man har. Der er også nogle som mener, at tænderskæren skyldes, at kæbemusklerne ikke er helt tilfredse med det sammenbid man har, og derfor forsøger at flytte biddet, når man sover. På den måde, kommer tænderne til at skære frem og tilbage mellem yderstillingerne.

Som tidligere nævnt er det meget svært at finde ud af præcis, hvorfor man skærer tænder, men hvis du oplever, at det er et problem, bør du kontakte din tandlæge, og så kan I sammen kigge på det og finde en løsning.

Symptomer på tænderskæren

Der kan være mange forskellige symptomer på, at man skærer tænder om natten. Ofte vil det være ens tandlæge, der lægger mærke til det, fordi det giver nogle karakteristiske slidmærker på tænderne. Faktisk kan man slide sine tænder så meget ned, at det gør alvorligt skade på tandsættet.

Man kan også opleve at have ondt i muskulaturen omkring kæben og i hovedet. Det skyldes, at man presser kæberne kraftigt sammen, mens man skærer tænder, og det belaster muskulaturen her.

Behandling mod at skære tænder

Man kan afhjælpe problemet med at skære tænder om natten ved at få lavet en bideskinne, som man skal sove med. Bideskinnen er lavet af hård akryl og gør, at tænderne ikke kan bide sammen. På den måde aflaster de kæbemusklerne, og de sørger for, at tænderne ikke bliver belastet af det hårde pres og slid, når man skærer tænder. Man vil oftest kunne mærke en forskel indenfor et par uger, hvor man har sovet med skinnen.

parodontose - Tandlaege kolding