Tandblegning

Sundhedsstyrelsen har lavet nye regler for tandblegning. Det betyder at blegning i dag kun må laves på tandklinikker.

Hos Haderslev Tandklinik udfører vores tandlæger professionel tandblegning, der holder længe og som giver et naturligt flot resultat.

De tre blegningsmetoder

Der findes tre former for blegning:

  1. Klinikblegning, hvor det meste af blegningen foregår i tandlægestolen, men skal oftest følges op hjemme, da de nye regler har forbudt de kraftige blegemidler. Der udføres ikke blegning på klinikken.
  2. Hjemmeblegning, hvor vi laver en afstøbning af dine tænder i gips, og fremstiller en blegeskinne, som passer præcis til dine tænder. Den skal så bruges hjemme, hvor man fylder en mild blegegel i skinnen, og placerer den i munden. Denne metode er mere besværlig for dig, men giver et mere stabilt resultat.
  3. Intern blegning, af en enkelt rodbehandlet tand laves over en periode af ca. 2-3 uger og laves på klinikken. (se fotos)

Tandblegning hos professionel tandlæge

Før: Sort fortand

Tandblegning

Resultat af intern blegning af tænder

Hos Haderslev Tandklinik tilbyder vi derfor kun løsning 2 og 3, hvilket er bevidst, da det er disse metoder, der giver det bedste resultat. Specielt hjemmeblegning er ideelt, hvis du søger en tandblegning, der holder længe, og som er effektiv hvad angår tidsforbrug og økonomi.

 

Indledende samtale og undersøgelse

Ønsker du tandblegning, starter vi forløbet med en indledende undersøgelse, hvor vi bliver enige om den optimale behandlingsmetode. Derudover farvebestemmer vi dine tænder, så du ender ud med at få et naturligt og flot smil. Det er vigtigt, da tandblegningen ellers risikerer at blive utilstrækkelig eller eventuelt for voldsom, så du får et unaturligt udseende.

Hvis vi finder frem til, at hjemmeblegning er den korrekte metode til dine behov, så vil du modtage et sæt bløde plastikskinner, der er beregnet til at holde på den blegende gele, der gør dine tænder hvide. Skinnerne udarbejdes ud fra et aftryk, der tages af dine tænder, så skinnen sidder perfekt på dine tænder. Det giver den optimale komfort, så skinnerne ikke bliver til gene for dig.

Sådan hjemmebleger du dine tænder

Når du har fået dine skinner, så er det vigtigt, at du følger anvisningerne fra tandlægen. Ganske kort indebærer processen, at du først starter ud med at børste dine tænder grundigt, så der ikke er ujævnheder, der kan medføre en varieret blegning af tænderne.

Når du har børstet dine tænder grundigt, fylder du én dråbe blegemiddel i midten af skinnen, så den blegende gel løber naturligt ud, så det dækker hele skinnen.

Herefter sættes skinnen i munden med et let tryk. Skinnen laves, så den kan klikkes på tænderne, så den ikke falder ud. Efterfølgende kan du skylle munden, for at fjerne overskydende blegemiddel.

Lad skinnen sidde i din mund i det aftalte interval. Det er typisk mellem ½ til 2 timer, hvorefter skinnen tages ud og skylles, så den er ren og er klar til næste gang.

Tandblegningen sker typisk over en periode på 14 dage, hvorefter blegningen holder ca. 2 år. Hvis din tandblegning ikke holder, kan den meget nemt genopfriskes løbende. De første to dage er det vigtigt, at du ikke indtager væsker som rødvin, kaffe og te eller ryger tobak eller lignende, der typisk medfører misfarvninger. Dette er vigtigt, for at give dig det bedste resultat. Du vil få nærmere instruktioner, når forløbet er igangsat, så du ikke er i tvivl om, hvad du må og ikke må.

Hvad koster tandblegning?

Prisen på tandblegning afhænger af den behandlingsform vi vælger samt din unikke situation. Hvis du ønsker et estimat på din behandling, så inviterer vi til en indledende forundersøgelse, hvor vi vil tale mere om den bedste behandlingsform til din situation, hvorefter vi kan udarbejde et estimat.

Du kan ringe til os og booke din tid. Du finder vores kontaktoplysninger her.

Er der bivirkninger ved tandblegning?

Tandblegning som behandling har ikke permanente bivirkninger. Det kan dog resultere i midlertidig følsomhed i tænder og tandrod eller irriteret tandkød. Disse bivirkninger forsvinder dog efter et par dage. I enkelte tilfælde kan blegningen resultere i smerter pga. overfølsomheden, der kan medføre indstilling af behandlingen. Ved den indledende undersøgelse vil du få flere oplysninger af tandlægen, så du har indsigt i behandlingens forløb og risici.

Med andre ord er tandblegning derfor ikke skadeligt, men det er naturligvis nødvendigt, at du følger alle anvisninger du får fra tandlægen, for at sikre korrekt behandling.

 

Hvordan virker tandblegning?

Tandblegning er en proces, hvor du behandler tænderne, så de får anderledes optiske egenskaber. Blegemidlet trænger ind i tænderne og fragmenterer de farvede molekyler i tænderne, så de fremstår hvidere.

Tandblegning er derfor ikke en behandling af overflademisfarvninger, men er beregnet til at fjerne de misfarvninger, der ikke kan slibes af ved en almindelig tandrensning.

Grundet den måde tandblegning virker, er det ikke alle tænder, der kan bleges optimalt. Tandblegning kræver nemlig, at der er farvestoffer i tanden, for at man kan få den rigtige hvide farve. Derudover bleges fyldninger og keramiske kroner heller ikke, hvilket naturligvis kan have en effekt på slutresultatet. Disse overvejelser spiller naturligvis en rolle i den dialog og den vejledning, du vil få inden behandlingen påbegyndes.

Er du interesseret i at læse mere om vores andre behandlinger?